De klassieke safety razor heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen en is daarmee een bekende "bathroom-swap". 

Er zijn vele manieren om een meer zero-waste badkamer te krijgen, bijvoorbeeld:

- Kies voor shampoo en conditioner bars in plaats van de vloeibare variant-in-plastic-fles
- Gebruik een zeepblok in plaats van vloeibare zeep
- De menstruatiecup en wasbaar maandverband vervangen wegwerp (plastic) menstruatieproducten
- De bamboe tandenborstel in plaats van zijn plastic evenknie (en tandpasta tabletten die tandpasta tubes vervangen)
- Plasticvrije en biologisch afbreekbare wattenschijfjes en gezichts-sponsjes

Waarom zou je de safety razor niet toevoegen aan dat lijstje? Drie belangrijke redenen waarom wel!

 De Safety Razor: waarom overstappen naar zero waste scheren?

Het is duurzaam

Wegwerp scheermesjes zijn meestal gemaakt van plastic en worden meestal niet gerecycled. Dit komt omdat ze dan eerst uit elkaar moeten worden gehaald (het plastic moet van het metaal worden gescheiden), iets dat bijna niemand doet. 

Wist je dat er meer dan 10.000 ton plastic scheerafval wordt geproduceerd per jaar?

De Safety Razor daarentegen is 100% plasticvrij, zelfs de verpakking. Bij Bluehouse bijvoorbeeld verkopen we de Bambooya razor (gemaakt van metaal en bamboe) en de Oceanic razor (gemaakt van roestvrij staal). 

Het is efficiënter 

Behalve eco-friendly is een Safety Razor ook veel efficiënter! 

Jawel, een Safety Razor wint het van het wegwerp scheermes. Elke keer opnieuw. 

Daarbij voorkomt 'ie ook die vervelende scheerbultjes en ingegroeide haren.

Waarom? Omdat ze het haar in één beweging direct op het huidoppervlak wegsnijdt. Daarnaast trekt het double-edge Safety Razor mes niet aan de huid.

Bovendien krijg je een veel schonere en hygiënischere scheerbeurt als je een roestvrijstalen scheermes van de Safety Razor gebruikt en deze regelmatig vervangt.

En daarbij blijven er geen haren zitten tussen de mesjes. Iets dat met een wegwerp mesje wel vaak gebeurt.

safety razor blades efficienciy

Source: Bambooya

Het is goedkoper

Jazeker, beter voor de planeet én voor jouw portemonnee!

Het handvat van een Safety Razor kan levenslang meegaan en de losse scheermesjes voor de Safety Razor zijn goedkoper dan veel andere merken.

Safety Razor, maar hoe dan? Tips voor beginners:

  • Zet goed in elkaar. Het maakt niet uit hoe je het mesje plaatst, je kunt met beide kanten scheren. Bekijk de gebruiksaanwijzing die bij je scheermes is geleverd om te zien hoe deze in elkaar gezet moet worden.
  • Gebruik gel of zeep. Gebruik een flinke hoeveelheid scheergel, scheerschuim of zeep. Een droge huid scheren is niet prettig en wordt nooit echt glad. Het beste resultaat krijg je als je een tijdje onder de douche of in bad bent geweest; dan is je haar het meest zacht en makkelijk te scheren.
  • Eerste keer? Probeer eerst het mesje. Probeer eerst een gemakkelijk en toegankelijk gebied, zoals de benen, voordat je naar meer delicate gebieden gaat zoals de oksels of bikinilijn. Ervaar het: je zult merken dat de Safety Razor veel scherper is dan de plastic wegwerpmesjes die je eerder hebt geprobeerd! Maar geen paniek, het is niet schadelijk voor je huid! Geef jezelf de tijd om er even aan te wennen.
  • Test de hoek & de druk. De truc is om geen druk uit te oefenen. Hou het mes lichtjes vast en laat het soepel over de huid glijden in een hoek van ongeveer 30 - 45 graden.
  • Gebruik kleine halen. En spoel je scheermes regelmatig af om scherpte te behouden.
  • Scheer met de haren mee waar mogelijk. Dit voorkomt ingegroeide haren, een trekkerig gevoel en irritatie.
  • Neem je tijd en haast je niet.
  • Wees voorzichtig in moeilijk te bereiken gebieden. Zoals met elk scheerapparaat: doe voorzichtig bij de knieen, enkels en elke andere plek met bochten en knobbels. Gebruik je vingers om de huid goed strak te trekken.
  • Aftercare. Was de huid met warm water en gebruik een natuurlijke hydraterende creme, olie of een ander type aftershave die je prettig vindt.
  • Vervang de bladen. Hoe vaak? Dat ligt aan je gebruik, maar normaal gesproken kun je het beste na elke 10 scheerbeurten een nieuw blad op je Safety Razor zetten. De oude mesjes kun je in een speciaal bakje bewaren dat je uiteindelijk goed afsluit en in de prullenbak gooit of naar het plaatselijke recycle centrum brengt. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de vuilnisman zich snijdt aan de mesjes.
  • Onderhoud! Een paar tips:
    - Maak je scheermes goed schoon met water na een scheerbeurt, en zorg hierbij dat alle haren verwijderd zijn. Haal het mes vervolgens uit elkaar, maak alle onderdelen goed schoon en laat drogen voor dat je je Safety Razor weer in elkaar zet.
    - Laat je Safety Razor niet in de douche of op een andere vochtige plek liggen.
     

Safety Razors: de beste merken

Bij Bluehouse hebben we de beste producten alvast voor jou geselecteerd, zodat je meteen van start kunt met zero waste scheren!

Zoals altijd, voldoen onze merken aan de Blue Labels, een reeks normen op het gebied van duurzaamheid waarbij elk merk verantwoordt op welke manier zijn producten aan bepaalde criteria voldoen.

Hier zijn er een paar: