Comfort, veiligheid en prijs zijn de grootste punten van twijfel bij de overstap naar een menstruatiecup. Laten we eens kijken hoe praktisch zo'n cup kan zijn. We beloven je alvast dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen al je bedenkingen!
In tegenstelling tot tampons en maandverband, vangen menstruatiecups het bloed op in plaats van het te absorberen.
Er zitten veel voordelen aan een menstruatiecup. Bijvoorbeeld:
- Ze zijn goed voor je portemonnee. Je kunt een menstruatiecup tot wel 10 jaar lang gebruiken. De aanschafprijs ligt natuurlijk kwat hoger dan tampons of maandverband, maar dit heb je er binnen een paar maanden uit. Dus nog een mythe ge"debunked"!
- Menstruatiecups zijn veiliger. Menstruatiecups vangen bloed op in plaats van het te absorberen. Hiermee wordt de natuurlijke flora van je vagina in stand gehouden. Daarnaast loop je geen risico op TSS, het toxische shocksyndroom, een zeldzame bacteriële infectie die vaak wordt veroorzaakt door het gebruik van tampons.
- Menstruatiecups kunnen meer bloed opvangen dan tampons of maandverband. Daarom hoef je een menstruatiecup veel minder vaak te verschonen. Sommige cups kunnen tot wel 4 keer de capaciteit van een tampon aan! En sommige mensen hoeven hun cup pas na 12 uur te verschonen.
- Ze zijn milieuvriendelijk. Herbruikbare menstruatiecups kunnen lang meegaan, waardoor je veel minder afval veroorzaakt. Wist je dat 1 cup makkelijk 3000 tampons of maandverbanden kan vervangen? Tampons of maandverbanden die er tot wel 500 jaar (!) over kunnen doen om te verteren?
Menstruatiecups zijn een nieuwe optie voor je menstruatie waar we nog steeds over leren. Het is dus begrijpelijk dat er mensen zijn die nog niet weten wat de waarheid is en wat een mythe. Daarom hebben we de top 5 mythes over menstruatiecups verzameld.
MYTHE 1 – Ik ben bang dat de menstruatiecup in mijn lijf blijft steken.
Je menstruatiecup kan nergens heen! De vagina heeft een fysieke grens - dat is de baarmoederhals. Die hals heeft maar een opening van een paar milimeter, daar past nooit een cup doorheen. Het is dus anatomisch onmogelijk dat je menstruatiecup door je lichaam gaat vliegen.
MYTHE 2 – Menstruatiecups zijn oncomfortabel.
Belangrijk is hoe je 'm plaatst!
Weet je nog de eerste keer dat je een tampon gebruikte? Nou, je gaat me niet vertellen dat die in één keer goed zat. Oefening baart kunst!
Menstruatiecups hebben een aardige leercurve, je moet het een paar keer proberen voor je het echt in de vingers hebt. De meeste leveranciers raden aan om het minimaal 2 menstruatiecycli te blijven proberen. Het gaat echt lukken! Wees lief voor jezelf, en heb vooral geduld...
Lees hieronder hoe je de cup moet gebruiken.
MYTHE 3: One size fits all.
Grootte maakt in dit geval wel degelijk uit. De vagina kan in het leven van een persoon veel veranderen. Naarmate mensen ouder worden, worden de wanden van de vagina meer ontspannen.
Kleinere menstruatiecups worden meestal aanbevolen voor vrouwen jonger dan 30 jaar die niet vaginaal zijn bevallen. Grotere maten worden vaak aanbevolen voor vrouwen die ouder zijn dan 30 jaar, vaginaal zijn bevallen of een zwaardere menstruatie hebben. Dit zijn echter hele algemene richtlijnen. Het is belangrijk je goed in te lezen en te laten adviseren voordat je een menstruatiecup koopt, zodat je hopelijk in 1x de juiste cup koopt! Dat bespaart geld en frustratie.
MYTHE 4: De menstruatiecup inbrengen doet pijn.
Nee, het inbrengen van de menstruatiecup mag geen pijn doen. Als dit toch gebeurt kan dit de volgende redenen hebben:
- Je vagina is niet vochtig genoeg. Je kunt je cup inbrengen voordat je menstruatie daadwerkelijk begint, maar dan kan het zijn dat de cup niet makkelijk naar binnen gaat. Wat kan helpen is de cup nat maken met water, of wat glijmiddel gebruiken.
- Je plaatst de menstruatiecup niet correct. De vorm van elke vagina is anders, en als je je benen anders plaatst kan het bijvoorbeeld veel makkelijker gaan. Probeer dit vooral eens rustig uit op het toilet of onder de douche. Bovendien is het belangrijk om de cup goed te vouwen, zodat deze goed past. Tips hiervoor lees je hier onder.
- Je hebt de maat van je menstruatiecup niet goed gekozen. Het gebeurt vaak dat men een te grote cup heeft. Lees je goed of laat je informeren voordat je een cup aanschaft.
MYTHE 5: Mijn hele hand komt onder het bloed
Nog een zeer populaire mythe over de menstruatiecup! Het is normaal dat een deel van de vingers in aanraking komt met het menstruatiebloed als je de cup inbrengt. Maar is dat erg?
Je zult waarschijnlijk nooit je hele hand vol bloed krijgen, tenzij je cup bijvoorbeeld helemaal vol zat. Als je dan het vacuum verbreekt kan het zijn dat er wat bloed uit de cup stroomt. Maar nogmaals: het is je eigen bloed, en wat is daar vies aan?
Nu we een beetje meer weten over menstruatie cups zijn we klaar om onze duurzame reis te beginnen!
Hoe breng je een menstruatiecup in en hoe gebruik je 'm:
Als je voor de eerste keer een menstruatiecup gebruikt, is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig te lezen. Het is noodzakelijk om de cup eerst te steriliseren, zodat deze echt schoon is voor je 'm inbrengt. Dat kan gemakkelijk thuis: vul een pannetje met water, doe de cup erin (deze mag de grond van de pan niet meer raken) en breng het water aan de kook. Kook de menstruatiecup vijf minuten en klaar! Laat de cup goed afkoelen voor je deze daadwerkelijk gaat gebruiken.
- Schoonmaken: Was je handen goed met water en zeep voordat je een menstruatiecup inbrengt of verwijdert.
- Glijmiddel: Maak je cup nat of smeer de rand in met glijmiddel. Een natte menstruatiecup is veel gemakkelijker in te brengen.
- Vouw de menstruatiecup stevig dubbel en houd hem in één hand met de rand naar boven gericht.
- Inbrengen: Zoek een comfortabele houding. Probeer op het toilet te zitten, te staan of te hurken. Houd de opgevouwen menstruatiecup met één hand vast en gebruik je vrije hand om je schaamlippen te scheiden. Lokaliseer je vaginale opening en breng langzaam je menstruatiecup in je vagina in de richting van je stuitje. Probeer bij het inbrengen van de menstruatiecup de opgevouwen positie van de menstruatiecup te behouden.
- Pop: wanneer je de cup niet langer in een opgevouwen positie kunt houden, laat hem dan in je vagina "openvouwen". Duw de cup voorzicht naar boven tot het steeltje niet langer uitsteekt. Zorg ervoor dat je het steeltje nog wel gemakkelijk kunt pakken. Als het niet lukt om de cup zo ver in je vagina te drukken dat het steeltje niet meer uitsteekt kun je het steeltje deels, of helemaal, afknippen. Als het dan nog niet lukt is je cup te lang voor je vagina.
- Controleer: Na het openen van de cup moet deze vacuum zuigen in je vagina. Als je niet zeker weet of je menstruatiecup volledig geopend is, probeer dan een vinger langs de binnenkant van je vagina tot aan de rand van de menstruatiecup te brengen en volg de rand rond, zodat je zeker weet dat de hele rand open is. Of trek heel lichtjes aan de cup. Als deze niet beweegt is het vacuum gelukt.
- Dragen: Je zou je menstruatiecup niet moeten voelen als je de cup correct hebt ingebracht. Je moet ook kunnen bewegen, springen, zitten, staan en andere dagelijkse activiteiten doen zonder dat je de cup voelt.
Je kunt een menstruatiecup 6 tot 12 uur dragen, afhankelijk van of je wel of geen hevige menstruatie hebt. Dit betekent dat je de cup waarschijnlijk de hele nacht onafgebroken kunt dragen!
Hoe een menstruatiecup te verwijderen?
Volg deze stappen om je menstruatiecup te verwijderen:
- Was je handen grondig.
- Plaats je wijsvinger en duim in de vagina. Trek voorzichtig aan de steel van de cup totdat je bij de onderkant van je cup kunt komen met je vingers.
- Knijp in de basis om het vacuum te verbreken en trek de cup voorzichtig naar beneden om deze te verwijderen.
- Leeg je cup in het toilet of wasbak. Tip! Als het je eerste keer is, raden we aan om de hoeveelheid menstruatiebloed die is opgevangen te checken, zodat je weet of je je cup de volgende keer bijvoorbeeld langer of korter in kunt / moet houden.
- Was je cup met warm water en eventueel zachte zeep. Zorg ervoor dat je de randjes en de gaatjes ook goed schoonmaakt. Daarna vouw je de cup weer, plaats je 'm opnieuw en je kunt er weer tegenaan! Sterliseren is niet nodig tijdens het gebruik van de cup. Dit kun je het beste wel doen als je menstruatie voorbij is, en als je menstruatie weer begint nog een keer.
Onthoud! Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Maar het zal de moeite waard zijn!
Ben je klaar om met deze nieuwe duurzame gewoonte te beginnen? JA? Bekijk dan onze Yoni menstruatiecup in de webshop! En ontdek alle voordelen van een menstruatiecup.
* De Yoni Cup is een vrij gemiddelde cup die veel mensen waarschijnlijk zal passen. Het is wel verstandig om te kijken of deze cup ook bij jou past. Bekijk de informatie online of doe bijvoorbeeld de quiz op www.cupkiezer.nl zodat je een goede keuze maakt.
BEKIJK DE PRODUCTEN
Bronnen:
Hello Clue, “How to use a menstrual cup”
Healthline “Menstrual Cup – How to use”
Diva Cup “10 menstrual cup myths busted”