Elk jaar in mei focus we in Nederland op een plasticvrij leven

Mei Plasticvrij. 

Het is een maand die in het teken staat van bewustwording van de invloed van ons plasticverbruik op het milieu.

En die invloed is gigantisch

Wist je dat er elke minuut een vrachtwagen vol plastic in de oceanen belandt?

plastic-free life


Het probleem is dat plastic niet afbreekt, maar uiteenvalt in microplastics die in de lucht, de bodem en het water terechtkomen, en vervolgens in onszelf en in andere dieren belanden. Onderzoekers hebben zelfs al microplastics gevonden in placenta's en
pasgeboren baby's! 

Gelukkig gaan we met z'n allen steeds bewuster met deze dingen om. Initiatieven als Mei Plasticvrij zijn dus een prima manier om ons op weg te helpen naar een gezonder en mooier plasticvrij leven. 

Pas wanneer een bepaalde massa bereikt is, beginnen er belangrijke verschuivingen plaats te vinden.

Zo heeft Albert Heijn, een van de grootste supermarktketens in Nederland, onlangs de plastic zakken voor groenten en fruit afgeschaft. Daarnaast hebben ze een aantal zero-waste verpakkingsstations ingevoerd voor producten als pasta, thee en muesli.

Dat is geweldig nieuws!  

Toch zijn er veel dingen die we ook zelf kunnen doen om samen een betere toekomst op te bouwen. 

Zoals we altijd zeggen: vele handen maken licht werk! 

Begin dus begin bij jezelf! Hier zijn wat handige tips om je op weg te helpen op je plasticvrije reis.

3 tips om een meer plasticvrij leven te leiden

Stop met wegwerp

Dit is een vrij eenvoudige stap die je meteen kunt zetten. Verruil plastic waterflessen (het water erin bevat 50% meer microplastics dan leidingwater!) voor een herbruikbaar exemplaar. Ook wegwerpbekertjes kun je makkelijk verangen voor je eigen thermoskan (op die manier bespaar je ook nog een hoop geld aan coffee-to-go!). Hetzelfde geldt voor plastic tassen: kies liever een stoffen draagtas of een gerecycleerde. Zoals het 7R-model adviseert: Rethink, Refuse en Reuse! (En nog 4 andere R's :)) Andere leuke tips? Gebruik biologisch katoenen wraps in plaats van huishoud- of aluminiumfolie, skip het plastic zakje voor groenten en fruit en bewaar restjes in glazen potten. 

 

Wees altijd en overal voorbereid

Ook als je onderweg bent wil je plasticvrij zijn. Zo voorkom je dat je buitenshuis in een plastic valkuil trapt. Neem bijvoorbeeld je eigen bestek en herbruikbare rietje mee. We hebben een paar leuke on-the-go pakketjes die je kunt bekijken! Aansluitend op het vorige punt: Zorg dat je altijd een eigen boodschappentas bij je hebt. Leg er een in je auto, een in je handtas en een in je fiets. Zo voorkom je plastic tassen als je een impulse aankoop doet! Kies ook voor shampoo en conditioner bars (niet alleen op reis). Dit is een beter alternatief dan vloeibare shampoo of cremespoeling die meestal in grote plastic verpakkingen zit en vaak s chadelijke ingrediënten bevat. 

 

Wees een bewuste consument

Het is goed om bewuster te zijn van de producten die je koopt: waar komen ze vandaan? Hoe worden ze geproduceerd en waar? Worden de arbeiders die bij het proces betrokken zijn eerlijk betaald? Zijn de materialen of bestanddelen biologisch? Staan er giftige stoffen op de etiketten? En natuurlijk: zit er plastic in? Of is het merk misschien onderdeel van een plasticvrij initiatief? Of steunt het zo'n initiatief?

Een bewuste consument zijn betekent dat je meer controle hebt over de dingen die je in je leven kiest, of het nu gaat om een snelle snack of een paar schoenen. Een aantal stappen die je in deze richting kunt zetten zijn bijvoorbeeld: het kiezen van producten, zoals schoonmaakmiddelen, in hervulbare verpakkingen, het creëren van een plasticvrije garderobe door te kiezen voor natuurlijke stoffen zoals katoen en wol, en het steunen van kleine en plaatselijke merken met een groen hart: die zijn leuker en vaak duurzamer dan grote merken (die vaak vervuilen, giftige ingrediënten gebruiken en enorme hoeveelheden afval produceren).