Comfort, veiligheid en prijs zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van de menstruatiecup. Dus laten we erin duiken om te begrijpen hoe nuttig het kan zijn.

In tegenstelling tot tampons en maandverband, verzamelen cups menstruatievloeistof in plaats van het te absorberen.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup, waaronder:

 • Ze zijn budgetvriendelijk. Eén beker kan tot 10 jaar herbruikbaar zijn. Dit maakt hun langetermijnkosten lager dan die van wegwerptampons of -pads, hoewel de initiële kosten hoger zijn. Dus nog een Myth KO!
 • Menstruatiecups zijn veiliger. Omdat menstruatiecups bloed verzamelen in plaats van absorberen, loopt u geen risico op het krijgen van het toxische shocksyndroom (TSS), een zeldzame bacteriële infectie die gepaard gaat met het gebruik van tampons.
 • Menstruatiecups houden meer bloed vast. Een menstruatiecup kan ongeveer een tot twee ons menstruatie bevatten. Tampons daarentegen kunnen maximaal een derde van een ounce bevatten.
 • Ze zijn milieuvriendelijk. Herbruikbare menstruatiecups kunnen lang meegaan, waardoor je niet meer afvalt aan het milieu. Wist je dat 1 kopje = 14 miljoen maandverbanden?

Menstruatiecups zijn een nieuwe optie voor menstruatiezorg waar we nog steeds over leren. Het is dus begrijpelijk dat we nog niet weten wat de waarheid is, en wat gewoon een mythe is. Daarom hebben we de top 5 mythes over menstruatiecups verzameld en de feiten aangeleverd.

MYTHE 1 – Ik ben bang dat de beker erin blijft steken.

De beker kan nergens heen! De vagina heeft een "limiet" - dat is de baarmoederhals. Het heeft een gat van millimeters, dus maak je geen zorgen: het is anatomisch onmogelijk dat de cup blijft stijgen en door je lichaam gaat.

MYTHE 2 – Menstruatiecups zijn oncomfortabel.

De sleutel is hoe je het zet!
Weet je nog de eerste keer dat je tampons gebruikte? Nou, de meesten van ons ervaren een ongemakkelijke situatie omdat we de eerste keer niet genoeg pushten.
Veel mensen kunnen een leercurve ervaren wanneer ze voor het eerst een menstruatiecup gebruiken. We raden degenen die nog niet bekend zijn met menstruatiecups aan om aardig voor jezelf te zijn en geduld te hebben.
Lees hieronder hoe je het kunt gebruiken.

MYTHE 3: Eén maat past iedereen.

Grootte maakt uit. De vagina kan in het leven van een persoon veel veranderen. Naarmate mensen ouder worden, worden de wanden van de vagina meer ontspannen.
Kleinere menstruatiecups worden meestal aanbevolen voor vrouwen jonger dan 30 jaar die niet vaginaal zijn bevallen. Grotere maten worden vaak aanbevolen voor vrouwen die ouder zijn dan 30 jaar, vaginaal zijn bevallen of een zwaardere menstruatie hebben.

MYTHE 4: Het doet pijn bij het plaatsen van de beker.

Nee, u mag geen pijn voelen als u de menstruatiecup in uw vagina plaatst. Als dit gebeurt, kan dit de volgende redenen hebben:

 • Je bent niet goed gesmeerd. Het kan gebeuren dat, als je de menstruatiecup opzet voordat je menstruatie begint, je vagina niet genoeg doorstroomt en de cup niet naar binnen glijdt. Maak het dus nat met water en dit zal het inbrengen ervan vergemakkelijken.
 • U plaatst de menstruatiecup niet correct. De vorm van de vagina van elke vrouw is anders, speel met de houdingen van je benen totdat je de meest geschikte vindt. En nog belangrijker, leer het op te vouwen, zodat u er geen ongemak van krijgt. Lees “Hoe een menstruatiecup in te brengen” hieronder.
 • Je hebt de maat van je menstruatiecup niet goed gekozen. Dit komt vaker voor bij vrouwen die een maat groter hebben gekozen dan hun juiste maat.

MYTHE 5: Ik ga mijn hele hand bevlekken.

Nog een zeer populaire mythe over de menstruatiecup! Het is normaal om de wijs-, middel- en duimvinger lichtjes te bevlekken; als gevolg van het vouwen, inbrengen en plaatsen van de beker in u.

Je zult nooit je hele hand met bloed bevlekken, tenzij je je schema's niet onder controle hebt en uiteindelijk overloopt. Wanneer u op de onderkant van de beker drukt om deze te verwijderen, zal het bloed de neiging hebben om te stijgen en eruit te stromen.

Nu we een beetje meer weten over kopjes, zijn we klaar om de reis te beginnen!

Hoe een menstruatiecup in te brengen en te gebruiken

Als u voor de eerste keer een beker gebruikt, is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig te lezen en deze dienovereenkomstig te wassen of te steriliseren. Dat kan thuis snel: pak gewoon een pot, laat de menstruatiecup erin vallen, voeg water toe tot de menstruatiecup niet meer op de bodem van de pot rust en plak deze op het fornuis. Kook de menstruatiecup vijf minuten, en dat is alles. Haal de menstruatiecup uit het potje en laat hem volledig afkoelen voordat je hem inbrengt.

 1. Schoonmaken: Was uw handen goed met water en zeep voordat u een menstruatiecup inbrengt of verwijdert.
 2. Smeren: Smeer, voordat u uw beker inbrengt, de rand in met water of een glijmiddel op waterbasis (smeermiddel). Een natte menstruatiecup is veel gemakkelijker in te brengen.
 3. Vouw de menstruatiecup stevig dubbel en houd hem in één hand met de rand naar boven gericht.
 4. Invoegen: Zoek een comfortabele houding. Probeer op het toilet te zitten, te staan of te hurken. Houd de opgevouwen menstruatiecup met één hand vast en gebruik je vrije hand om je schaamlippen te scheiden. Lokaliseer je vaginale opening en breng langzaam je menstruatiecup in je vagina in de richting van je stuitje. Probeer bij het inbrengen van de menstruatiecup de opgevouwen positie van de menstruatiecup te behouden.
 5. Knal: wanneer je de cup niet langer in een opgevouwen positie kunt houden, laat hem dan in je vagina "knallen" en blijf de menstruatiecup voorzichtig diep genoeg van de basis van de cup duwen zodat de steel niet langer uitsteekt uw vaginale opening. Duw niet zo diep dat u de steel van de beker niet kunt vastpakken.
 6. Controleer: Als u niet zeker weet of uw menstruatiecup volledig geopend is, probeer dan een vinger langs de binnenkant van uw vagina tot aan de rand van de menstruatiecup te brengen en volg de rand rond, zodat u zeker weet dat de hele rand open is. Om er zeker van te zijn dat hij goed op zijn plaats zit en openklapt, pakt u de steel vast en trekt u er voorzichtig aan. U wilt wat weerstand of een gevoel van zuigdruk voelen.
 7. Dragen: Je zou je menstruatiecup niet moeten voelen als je de cup correct hebt ingebracht. Je moet ook kunnen bewegen, springen, zitten, staan en andere dagelijkse activiteiten doen zonder dat je kopje eruit valt.

Je kunt een menstruatiecup 6 tot 12 uur dragen, afhankelijk van of je wel of geen hevige menstruatie hebt. Dit betekent dat je een kopje kunt gebruiken voor bescherming 's nachts.


Hoe een menstruatiecup te verwijderen?

Volg deze stappen om een menstruatiecup te verwijderen:

 1. Was uw handen grondig.
 2. Plaats uw wijsvinger en duim in uw vagina. Trek voorzichtig aan de steel van de beker totdat u de basis kunt bereiken.
 3. Knijp in de basis om de verzegeling los te maken en trek naar beneden om de beker te verwijderen.
 4. Als het eruit is, leeg je het kopje in de gootsteen of het toilet. Tip! Als het je eerste keer is, raden we aan om de hoeveelheid menstruatiebloed die je hebt verzameld te controleren, zodat je je volumestroom met betrekking tot de tijd en het volume van de cup kunt begrijpen.
 5. Was je kopje in de gootsteen met warm zeepsop en zorg ervoor dat je die kleine gaatjes aan de randen schoonmaakt. Daarna weer erin en gaan!

Onthouden! Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Maar het zal de moeite waard zijn!
Ben je klaar om je bewuste reis te beginnen? Als het een JA is, bekijk dan onze menstruatiecup in de winkel!

BEKIJK DE PRODUCTEN

Bronnen:
Hello Clue, “How to use a menstrual cup”
Healthline “Menstrual Cup – How to use”
Diva Cup “10 menstrual cup myths busted”