Weet jij hoe duurzaam jouw sportroutine is?

We weten allemaal dat regelmatig sporten goed is voor zowel lichaam als geest.

Wat we ons wellicht niet altijd beseffen is hoe onze sportroutine impact heeft op onze planeet.

Veel sportkleding en sportaccessoires bevatten synthetische materialen en plastic ingrediënten, en zijn vaak gemaakt in een zwaar verontreinigend productieproces.

Gelukkig zijn er tegenwoordig bewuste sportmerken die duurzaamheid, circulariteit en een plasticvrije aanpak omarmen..

Hier zijn drie fantastische merken die wij in onze webshop aanbieden:

Iron Roots: Ethical and Sustainable Activewear

Wist je dat meer dan 90% van alle sportkleding polyester of een andere vorm van plastic bevat? Het team van Iron Roots wilde hier verandering in brengen door functionele en duurzame sportkleding te ontwerpen en produceren. Hun producten zijn gemaakt van stoffen die geen plastic bevatten en die CO₂-uitstoot besparen (sommige van hun activewear bespaart zelfs meer dan 60% CO₂ tijdens de productie in vergelijking met polyester kleding!). Het geheim? Natuurlijke materialen zoals hennep, eucalyptus, beukenhout en biologisch katoen (allemaal GOTS en FSC gecertificeerd). 

Een ander kenmerk van dit Nederlandse merk is fairtrade. Veel mensen die kleding maken, vooral voor fast fashion merken, worden uitgebuit. Niet bij Iron Roots: zij produceren hun artikelen in geselecteerde GOTS- en SMETA-gecertificeerde fabrieken in Portugal en Griekenland, waar goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen zijn gegarandeerd. 

Bovendien heeft hun kleding unieke eigenschappen: ze zijn onder andere antibacterieel en antistatisch, waardoor ze geweldig zijn voor jouw workout (en waardoor je ook minder naar zweet gaat ruiken tijdens het sporten!). 

Bekijk alle Iron Roots opties voor een duurzame workout:

 


Terra Active: Een eco-friendly Yoga Routine

De meeste yogamatten die momenteel op de markt zijn, zijn gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Dit is een niet-recyclebare stof, wat betekent dat gebruikte PVC-matten ofwel naar een stortplaats worden gestuurd, waar ze duizenden jaren zullen blijven liggen, ofwel naar een verbrandingsoven, waar giftige gassen vrijkomen bij hun verbranding.

Terra Active mats, on the contrary, are made from TPE (thermoplastic elastomer) foam. TPE is a synthetic rubber that is very recyclable and requires less energy to manufacture than PVC. And it also has great properties: it’s lightweight, non-slippery, water resistant, elastic, durable and easy to clean. 

Hun eco-yogamatten zijn ook vrij van giftige stoffen, vrij van latex en PVC en worden gemaakt in een door BSCI goedgekeurde fabriek in Azië. (De BSCI (Business Social Compliance Initiative) certificering zorgt voor betere fabrieksarbeidsomstandigheden en productkwaliteit).

De Terra Active tote bags zijn gemaakt van biologisch katoen, dat veel milieuvriendelijker is dan conventioneel katoen, 0% gevaarlijke materialen gebruikt en het waterverbruik met 91% vermindert.

 


Vann Bottles: Hydrateer Bewust

Er zijn veel redenen om geen flessenwater te drinken. Om te beginnen vervuilen ze onze planeet, zelfs als ze worden gerecycled: ze laten een zware ecologische voetafdruk achter tijdens hun productie en transport en zijn extreem traag biologisch afbreekbaar. Plastic kan er 10 tot 1000 jaar over doen om af te breken. Bovendien bevat flessenwater mogelijk giftige chemicaliën die je hormoonhuishouden flink in de war kunnen schoppen. En tot slot is er een economische factor om te overwegen! De totale uitgaven in een jaar aan plastic waterflessen is exorbitant. Je kunt jezelf, de planeet én je portemonnee beschermen met een fantastisch alternatief.

Meet Vann! Dit merk maakt praktische waterflessen van een hoge kwaliteit RVS met prachtige dessins. Er gaat 500 ml water in de fles en ze zijn 100% lekproof, dus je kunt ze overal mee naartoe nemen. Bovendien houden ze, door hun dubbelwandige RVS design, je drankjes 24 uur koud of 12 uur warm! 

Wanneer je de VANN thermosfles koopt, draag je ook meteen bij aan milieuverbetering. VANN doneert 1 euro van het verkoopbedrag aan de Plastic Soup Foundation, die plastic vervuiling aanpakt en oceaanvervuiling tegengaat.

Vergeet dus niet om de volgende keer je plasticvrije RVS waterfles mee te nemen naar het sporten, voor een echt duurzame workout!