In de winkelstraten en online worden we overspoeld met fast fashion. Goedkope kleding van slechte kwaliteit.

Wat dat betekent?

Goedkope, massaal geproduceerde kleding van niet duurzame en zelfs giftige materialen. Geproduceerd onder slechte, gevaarlijke omstandigheden, soms zelfs door kinderen.ueled by what’s in vogue with celebrities and designers.

De constante behoefte aan nieuwe kleding wordt aangewakkerd doordat er continu nieuwe collecties worden uitgebracht. De goedkope kleding gaat snel kapot en daarom blijven mensen kopen. Dit gaat ten koste van kwaliteit, werkomstandigheden en het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er voor de produtie van één t-shirt 2700 liter water nodig is? En voor een spijkerbroek maar liefst 7000 liter water?

Gelukkig is er een alternatief voor dit extreme probleem: Slow Fashion.

Slow Fashion legt de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

Het is niet seizoensgebonden, loopt niet achter trends aan en het neemt de tijd voor voorbereiding en productie. 

Grondstoffen worden lokaal gewonnen en producten zijn meestal handgemaakt. Dit resulteert in kleding van hogere kwaliteit die langer meegaat en duurzaam is. 

Vechten tegen Fast Fashion met de Slow Fashion beweging

Slow Fashion neemt het gehele productieproces onder de loop:

  • Ontwerp:  duurzame bronnen, ecologische en ethische werkwijze
  • Productie: kwaliteit en vakmanschap
  • Consumptie: lange levensduur, duurzame investering

Vechten tegen Fast Fashion met de Slow Fashion mindset

Slow Fashion kan gezien worden als een soort filosofie. Een bewuste consument houdt zich bezig met het effect van bepaalde keuzes. Hij of zij koopt, draagt en verzorgt kleding bewust.

Het draait om het omarmen van bewust winkelen, iets dat de kern vormt van onze Bluehouse-principes.

Het draait om eerlijke arbeidsomstandigheden, het terugdraaien van milieuvervuiling, het gebruik van duurzame grondstoffen op lange termijn, het helpen van gemeenschappen en het langer dragen van kleding.

En bovenal gaat het om een liefhebbende en bewuste levensstijl.

Hier wat tips als je die Slow Fashion mindset wilt omarmen:

  • Vermijd trends. Kies jouw persoonlijke stijl en blijf daarbij
  • Koop tweedehands & vintage
  • Koop rechtstreeks van de makers
  • Steun het minimalisme: Slow Fashion-artikelen zijn misschien duurder, maar je hebt er minder van nodig als je weet dat ze lang meegaan!
  • Was minder. Soms is het voldoende om kleding te laten luchten of vlekken gedeeltelijk te verwijderen in plaats van ze in de wasmachine te doen
  • En als je wast, kies dan voor een koud programma en hang je kleding op in plaats van de droger te gebruiken
  • Repareer kleding als het kapot is. Als je geen tijd hebt of dit niet kan, kun je je kleding ook naar je plaatselijke kleermaker brengen, die de meeste beschadigingen voor een redelijke prijs zou moeten kunnen repareren
  • Kies standaard verzendopties
  • Huur kleding voor speciale gelegenheden

De 4 grote problemen van Fast Fashion

Milieu 

Ten eerste kost de productie van kleding ongelofelijk veel water .

Het grootste gedeelte (40%) van onze kleding wordt gemaakt van katoen . Katoen heeft veel water nodig. Om 1kg katoen te verbouwen heb je 10.000 (!!!) liter water nodig. 

Daarnaast gebruiken we ook veel water om kleding te verven. 17 tot 20% van alle watervervuiling komt door het verven en bewerken van kleding.

Fast Fashion water consumption

Bron: Future Fashion Forward

Ten tweede is er de vervuiling: 60% van alle kleding die wordt gemaakt, komt uit ontwikkelingslanden. Alle kleding die daar gemaakt wordt, wordt per boot vervoerd. Deze vrachtschepen zijn erg vervuilend en er is weinig regelgeving over wat deze schepen mogen uitstoten. De kledingindustrie is twee keer zo vervuilend als de totale vlieg- en bootindustrie.

Fast Fashion C02 emissions

En ten derde, de chemicaliën en grondstoffen.. Fabrieken gebruiken giftige chemicaliën om kleding te verven en bijvoorbeeld waterdicht te maken. Regelmatig belanden deze chemicaliën in de watervoorziening. De milieubelasting is hierdoor enorm.

Voor de goedkope kleding in fast fashion worden synthetische stoffen gebruikt, zoals polyester. 

Dit zijn bijproducten van ruwe olie. De productie hiervan heeft een grote co2 uitstoot. Daarnaast geven deze materialen grote hoeveelheden microplastics af waar je bijna niet meer vanaf komt. Het grootste deel wordt afgegeven tijdens het wassen. Meer informatie over microplastics vind je in ons blog!

Fast Fashion microplastics

Slow Fashion daarentegen gebruikt natuurlijke materialen die op een duurzame manier gekweekt zijn. Daarnaast worden er geen giftige chemicaliën gebruikt om de kleding te verven en waterdicht te maken.

Daardoor wordt het milieu minder belast en komt er minder afval op stortplaatsen terecht.

Mensen

Lage lonen, gevaarlijke arbeidsomstandigheden en geen oog voor mensenrechten zijn de normaalste zaak van de wereld voor producenten van fast fashion.

Arbeiders raken overwerkt door de enorme werkdruk die nodig is om de lage prijzen te kunnen behouden. Kinderarbeid of slavenarbeid wordt ingezet om aan de continue vraag te voldoen.

Hier komt ethiek om de hoek kijken; Slow Fashion wil het juiste doen bij elke stap van de productieketen.

Zonder die extreme druk op prijzen en met een lager tempo zorgen Slow Fashion-bedrijven voor eerlijke lonen en zijn er veiligere arbeidsomstandigheden.

Sommige merken gaan nog veel verder dan dit en helpen de plaatselijke gemeenschappen, vaak in achtergestelde gebieden in de wereld met voorzieningen als huisvesting en onderwijs.

Fast Fashion social costs

Kwaliteit

Goedkope materialen, slechte productiekwaliteit en gebrekkige ontwerpen dragen allemaal bij kleding die simpelweg niet lang meegaat.

Maar wat gebeurt er met deze goedkope afgedankte artikelen? Het meeste komt op stortplaatsen terecht, en omdat 90% van het materiaal synthetisch is, vergaat het niet!

Een betere kwaliteit is absoluut noodzakelijk om consumptie te verminderen, minder te kopen en te hergebruiken wat je al hebt.

Daarom gebruiken Slow Fashion merken materialen van hoge kwaliteit..

Ze ontwerpen producten om langer mee te gaan in plaats van om een lagere prijs te kunnen vragen. Biologisch, langzaam geteeld katoen heeft bijvoorbeeld langere vezels waardoor er veel strakker geweven kan worden.

Met minder prijsbeperkingen kunnen fabrikanten duurdere materialen gebruiken die voor winkeliers met bodemprijzen simpelweg buiten bereik zijn.

Er wordt meer tijd en zorg besteed aan het ontwerp- en fabricageproces. Dat levert een betere kwaliteit op.

Goedkoop is duurkoop.

Waarom? Omdat slechte kwaliteit niet lang meegaat.

Fast Fashion pollution

Overconsumptie

De mode-industrie zet ons aan om meer te kopen dan we nodig hebben. 

Greenpeace ontdekte dat maar liefst 40% van onze kledingstukken zelden of nooit gedragen worden. Door voortdurend veranderende trends en nieuwe collecties raken onze kleren snel 'uit de mode' en krijgen we het gevoel dat we weer iets nieuws nodig hebben.

Eigenlijk is het niet ongewoon dat winkeliers in één week meerdere keren nieuwe producten introduceren om met de trends mee te gaan.

Het aanbod van steeds nieuwe collecties is enorm: tussen 2000 en 2014 is de productie van nieuwe kleding verdubbeld. In 2014 werd voor het eerst de duizelingwekkende grens van 100 miljard nieuw geproduceerde kledingstukken overschreden.

Een alternatief voor Fast Fashion: bewuste en duurzame merken 

Bij Bluehouse World hechten we veel waarde aan onze Blue Labels: een set duurzaamheidsnormen waarin elk merk verantwoordt hoe hun producten aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen.

Elke producent moet in de productbeschrijving het fabricageproces uitleggen..

In onze categorie Kleding leggen we de nadruk op merken die gebruik maken van duurzame materialen van hoge kwaliteit en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Hier zijn er een paar:

  • Tiesjurt maakt kleding van 100% organisch, ringgesponnen, gekamd katoen dat eerlijk geproduceerd wordt in Bangladesh. FAIR WEAR FOUNDATION & GOTS-gecertificeerd, PETA-goedgekeurd en vegan.

  • Hemper ‘s 's hele productieproces bestaat uit traditionele technieken en duurzame materialen uit Nepal. Het proces begint in het westen van Nepal, waar al eeuwenlang duurzaam geteelde hennep wordt verbouwd..

  • Iron Roots produceert kleding van beukenhout en duurzaam geteeld katoen, wat uniek en zachte stof oplevert. Het materiaal ademt, bevat geen microplastics, is antibacterieel en wordt niet statisch.  

We hebben allemaal wel eens het verhaal gehoord van 'De schildpad en de haas'...

Het langzame tempo is op de lange duur vol te houden, terwijl de dwaze sprint uiteindelijk te veel is.

Om mode weer eerlijker te maken en klimaatverandering tegen te gaan, zouden meer mensen moeten overwegen om van Slow Fashion merken te kopen.

In deze krankzinnige wedloop van hersenloze productie en overconsumptie is het tijd voor de schildpad om zijn comeback te maken.

En de strijd te winnen!

Sources: Better World Apparel, Project CECE, SANVT, Hawthorn, Greenpeace